kayıt

marshall planı

  1. 7
    abd açısından çok stratejik harekettir. doğru düzgün araba kullanımı olmayan ülkeye yol yapın diye para vermişlerdir sonra da araba satmışlardır. efendime söyleyeyim eski makineleri ucuza satıp sonra da bozulan yedek parçaları satarak köşe olmuşlardır.

    Ordonat birliğinden acar bir bakım astsubayı, bölüğünün imkânları ile, bu çene ve tetik tertibatı için yeni kalıplar hazırlar, daha kaliteli alüminyumdan parçalar döker. Testler yapılır, sonuç çok iyidir. Türk tipi M20, Amerikan M20'sinden daha sağlamdır. Doğu Anadolu'nun haşin soğuğuna daha iyi dayanır hem de.

    Tam da o sırada ABD yardımlarını denetlemek üzere bir Amerikalı yarbay, tercümanı ile birlikte bahse konu birliğe gelir. Yardım ile gelen malzemenin bakım durumunu teftiş için. Zira ABD yardımı ile gelen malzemenin 1'den 5'e kadar hiç bir kademe bakımı tam olarak yapılamamaktadır, kural ve anlaşmalar gereği. Ana tamir kademesi olan 5'nci kademede bile Amerikan subay ve astsubaylarının nezareti gerekmektedir.

    Amerikalı yarbay, Türk tipi M20'yi görür. Birlik komutanına "bu tadilatı kim yaptı?" diye sorar. Astsubay çağırılır. Amerikalı sorar:

    - Bu malzemeyi sen mi ürettin?

    - Evet ben yaptım.

    - Nasıl yaptın?

    - Şöyle şöyle yaptım.

    - Yardım anlaşması uyarınca böyle bir tadilat yapmaya yetkin yok. Bu parçanın yenisini talep etmeliydin.

    - Talep ettim zaten, ilgili istek mektubu dosyada (Dosya getirilir, ilgili yazışmalar gösterilir). Bakın "SG çekilmiş" ("Sonra Gönderilecek")

    - Olabilir. 6 ay bekleyip sonra bir kez daha talep etmeliydin.

    - Yine talep ettim zaten bakın diğer istek formları da burada (gösterilir, hepsine "SG çekilmiştir")

    Hem ayrıca yanıbaşımızda Ruslar var. Yarın bir gün savaş çıkarsa sizin keyfinizi mi bekleyeceğiz? Kaç aydır kaç türlü malzeme bekliyoruz sizde, hepsine "SG" yanıtı geliyor. Memleketin savunmasını Amerikalının keyfine mi bırakacağız?

    (Amerikalı yarbayın arkasından edilen işmarlar "sus! sus!" işaretleri....)

    Sonuç?

    Amerikalı yarbay bakım astsubayının adını ve sicil numarasını alır, hakkında işlem yapılır. Kalıplar imha edilir.

    Türk Ordusu Amerikan tipi M20 bazukaları kullanmaya devam eder.
    • işte bunları okuyup öğrendikçe kan beynime sıçrıyo sinirden.
    • akıllanmayan bir milletiz maalesef. sonra hep kandırıldık kandırıldık diye ağlıyoruz. ders çıkarmak hiç yok.