kayıt

Parmenides

  1. 1
    *

    elea okulu' ndan, ilkçağ doğa filozoflarının çoğu arkhe sorununu madde üzerinden açıklarken tam tersi bir yol izlemiş olan filozof.
  2. 2
    elea'lı filozof. herşeyin temelinde tek bir madde mi vardır? o maddeden mi evrilmiştir her şey, her şey o maddenin yan ürünü müdür? vb.. gibi sorular üzerinde düşünen biridir parmenides. ona göre her şey öteden beri vardı. yoktan var olamayacağı gibi hiçbir şey, vardan yok ta olamazdı. yani var olan hiçbir şey, yok olamayacaktı.

    ''şeylerin'' nasıl değiştiğini duyularıyla algılayabiliyordu ancak akıl ile bağdaştıramıyordu. bir seçim yapmak zorunda kalınca, aklı seçti. gördüğü, duyduğu her şeyi reddediyor, inanmıyordu. duyuların bizi yanılsamalara sürüklediğini, kurtuluşun akılda olduğuna inanıyordu ve hatta bu köklü akıl tutuculuğu rasyonalizm'in temellerini de atmış olabilir..
  3. 3
    Mantığın babası olarak kabul edilen elealı filozof.

    Sokratesle m.ö 69 yılında Atina olimpiyatları sırasında gerçekleştirmiş olduğu bir tartışma Platon tarafından eserleştirilmiştir deniyor kitapta. Ve parmenides sokrates'e tartışma sırasında şöyle diyor; sen daha felsefenin büyülü toprağına girmemişsin. Ayağın oralara değmemiş, çelişkili düşünüyorsun, bir öyle, bir böyle.