kayıt

Baruch Spinoza

  1. 1
    en önemli eseri ethica ölümünden sonra yayımlanmıştır
  2. 2
    17. yüzyılda portekizli yahudi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiş filozof.
  3. 3
    Katı bir determinizme inanan ve özgürlüğü ise bu katı determinizmi anlamak olarak gören filozof. Hala anlayamadım bu tarafını. İyi olan şeylerin evrendeki kesin işleyişi anlayabilecek şeylerin tümü olarak görür. İyi de katı determinist bir evrende senin iyi ya da kötüyü seçme gibi bir lüksün olamaz. Cidden hiç anlamadım ya da çok yanlış anladım.
  4. 4
    1632-1677 yılları arasında yaşamış, hollandalı düşünür.

    engizisyondan kaçarak hollanda'ya sığınmış bir yahudi ailesinin çocuğudur. hahamlık eğitimini görürken latince öğrenip stoacı düşünürlerle ilişki kuran ve giordano bruno'nun etkisinde kalan spinoza, yahudilikten gün geçtikçe uzaklaşıp 1656 senesinde özgür düşünceleri yüzünden yahudi cemaatinden aforoz edilmiştir. ardından işlerinin zarar görmesinden korkan ailesi de kendisini reddetmiştir.

    1663 yılında vooburg'a yerleşip huygens ve jan de witt ile dostluk kurduktan sonra, tractatus theologica - politicus (dinsel& siyasal inceleme) adlı yapıtını yayınlamıştır. 1670'te daha güvenli bulduğu la haye'e yerleşip, o meşhur ethica'sını (ahlak) tamamlamıştır. bundan sonraki süreçte tractatus politicius ( siyaset incelemesi) eserini yazmaya başlamış ancak vereme yakalandığı için bitiremeden ölmüştür.

    akılcılık ve panteizm denince akla gelen ilk kişi olan spinoza, felsefeye matematiksel yöntemler uygulayarak kusursuz kesinlikte açıklamalar ortaya koymuş, dünyada ve dünyayı oluşturan varlıklarda tek, zorunlu ve ölümsüz tanrının bulunduğunu savunup, buradan evrensel bir zorunluluk görüşüne varmıştır.

    din diyanet konusunda kendisi, en çok empati kurduğum filozoftur. ayriyeten, merceklerle uğraşması muazzam bir metafordur bana göre. kendisini o kadar çok severim ve okuduklarımdan o kadar büyük ölçekte keyif aldım ki; 2014'te sahiplendiğim bir kedimin ismine kendi adını vermiştim. işte o spinoza da burada: imgim.com/...
    imgim.com/...

    rip spinoza.
  5. 5
    i.hizliresim.com/...
  6. 6
    elvedanın tek hecesidir.
  7. 7
    Ygs 2017'de keriz determinizm sorusunu çözdüren üstad.

    "Havaya atılan bir taş insan olsaydı eğer, yer çekiminden habersiz kendi iradesi ile yere düştüğünü iddia ederdi."
  8. 8
    Yahudidir fakat dini eleştirel bir biçimde sorguladığı için sürgün edilmiştir.

    Panteisttir ve deterministtir.

    Descartestan etkilenmiştir fakat belirgin ayrılıklara sahiplerdir.
  9. 9
    Albert Einstein'ın, "ben spinoza'nın tanrısına inanıyorum. " sözündeki spinoza kendisidir.
  10. 10
    "havaya atılan bir taş düşünebilseydi kendi isteğiyle yere düştüğünü sanırdı."