kayıt

24 hours after: asteroid impact

  1. 1
    dinozorları yok eden astroit çarpması üzerine bir adet natgeo belgeseli.

    natgeotv.com.au/...

    büyük ölçüde dinledim aslında, arada göz ucuyla baktım. konuyu defalarca belgesel yapmışlardı. bir kere daha yapalım demişler. dinozorlu geçmiş görüntülerli anlatımları üzerine bilim adamların alana inip patlama denemeleri yaptıkları hafif deneyli görüntüleri harmanlamışlar. çok fazla yeni bir şey duyamadım. yine de dinlenir cinsten idi, öyle arkada ses olsun hesabı. dinozorlar nasıl ortadan kalkmış, patlamadan sonra saat saat anlatıyorlar. genel dünya görüntüleri falan fena değildi.

    -- spoiler --

    .aklımda kalan en ilginç ayrıntı, büyük ölçüde ilk şok dalgası ile ölmüş sevgili dinozorlar. şok dalgasının uzandığı alanlar için söylemişlerdir bunu herhalde ama öyle yanıp pişmeden ya da açlıktan falan değil de hop şoklanmış gitmişler. açlık dedik de hiç öyle bir şeyden bahsetmediler.

    .bunun nedeni de fena bir kıyamet senaryosu anlatmalarındandı. ikinci enterasan bilgi çarpışma yüzünden dünya yüzeyinden havalanan cisimlerin %10'u yerçekiminden kurtulmayı başarıp uzaya saçılmış demeleri idi. kalanları dünyaya geri düşüp ortalığı yakmış kavurmuş.

    .yangın haritası çıkarmış abiler ve bildiğin dünya yanıyor. bu haldeyken açlıktan ölmeye zaman kalmadan hepsi cızbız köfte olmuş diyebiliriz. peki nasıl hayatta kalmışlar yine belli boyuttan küçük sevgili canlılar yeraltında ya da su altında saklanarak hayatta kalmışlar. en azından ilk şoktan ve sıcaktan böyle korunmuşlar daha sonra da büyük canlılar yok oldukları için meydan bunlara kalmış.

    .tabi en büyük avantajı memeliler elde etmiş. yayılmışlar da yayılmışlar, çoğalmışlar da çoğalmışlar, gelişmişler de gelişmişler. son kısmı yine hani bize bağladılar da ilgimizi çeksin hesabı. dinozorlar hala piyasada olsa insan olamazdı diyorlardı da hepsi nasip kısmet tabi.

    .kürklü mamutları da göktaşı halletmiş dediler, ufak bir bilgi olarak bu işlerin devamlı olduğu ve olacağı şeklinde de bölümü bitirdiler. tabi benzer lafları elli kere duyduğumuzdan enteresan gelmiyor. 100 milyon yılda bir diyorlar zaten ki 60 milyon yıl önce dinozorlar gittiyse şimdi geriye 40 milyonumuz kaldı diyebiliriz. allah uzun ömmür versin.

    -- spoiler --

    kokakirec.blogspot.com.tr/...