kayıt

madem solcular çok zeki neden iktidar olamıyorlar

  1. 1
    özellikle seçim sonrası %50si aptal ülke şeklinde sözler paylaşan kısmın cevaplaması gereken soru.

    harbiden ama madem %50 aptal geri kalan %50den neden bir akıllı çıkıp onlara çobanlık yapmıyor. bu düşünülmeli.
  2. 2
    (bkz: aysun kayacı)
  3. 3
    yerinde olmayan sorudur.

    solcular sadece solculuktan dolayı çok zeki olduklarını iddia ederse onlardan uzaklaşın.zira zeka seviyesi iq testiyle ölçülür,siyasi görüşle değil.
  4. 4
    çünkü solcular gerizekalıdır. durun hemen vurmayın.

    gerizekalı oldukları için top yekün olamıyorlar. olmadıkları için her kafadan bir ses çıkıyor.

    herkes bi yerde kendi adı yada bağlı bulunduğu örgütün adı geçsin istiyor.

    işi ben yaptım yada biz yaptık' a getirmek istiyor.

    kısacası birbirlerini çekemiyorlar ondan.

    birlik olunabilseydi herşeyin çok farklı olacağı apaçık ortadadır.
  5. 5
    zeka seviyesi ile düzenbazlığı karıştıran kişi beyanıdır.

    solcular makiavellist davransaydı gayet de iktidar olabilirler.tabi bu sol görüşün doğasına ters bir durumdur.
    iktidar olmak için zeka değil hile hurda gereklidir günümüz koşullarında.tabi buna başvursalar yine solcu olamayacaklardır.

    fraksiyonlar arasında yüzlerce kavga vardır.örgütlü mücadele eksiği de vardır solda evet.

    ama bu genel olarak solculuğun ümmetçilikten daha bireysel bir yapı olmasından kaynaklıdır.
  6. 6
    yersiz soru.

    öncelikle zekayı her sorunun çözümü olarak gören, insanın insan olmasının nedeni olarak gören ve zekayı kutsallaştıran anlayışı eleştirmek lazım.

    her sorun zeka ile çözülemez. her sorun tartışma ve diyalog ile de çözülemez. her sorun tek başına zaten çözülemez. sen dahi ol, süper de kaslı ol, harika bir tartışmacı ol, yine de tek başına öyle her sorunun altından süpermen gibi kalkamazsın.

    zeka, beynin işlevsel becerilerinden ibarettir. hızlı çalışma, hafıza becerisi, bilmem ne, bilmem ne.

    solcuların "daha zeki" görünmesinin nedeni; bizzat toplumsal yapının kendisini değiştirmek istemeleridir. bunun için toplumsal yapıyı anlamak gerekir, yani esas olarak işin fiziğinden tut, felsefe, sosyoloji, tarih gibi bir çok bilim dalına ayrılan yönlerini öğrenmek gerekir. yani sosyalistler "daha zeki" değil, giriştikleri mücadelede zorunlu olarak kültürlü bireylerdir. daha kültürlü demiyorum bak, kültürlü diyorum. o da hepsi değil zaten. solcuların da büyük kesmi ne zeki ne kültürülüdür. fakat bilimsel marksizm çağımızın ilerici görüşü olarak kültürlü bireyleri koşul olarak var eder, mecburiyet yani.

    günümüzde iktidar, akp değildir. tayyibin ülkeyi yönettiğini zannetmek komiktir. dünya sermaye grupları tarafından kontrol ediliyor. ve onların aptal ya da kültürsüz olduğunu düşünmek çok komik. zira solculara kıyasla egemen kesimin aydınları oldukça daha fazla sayıdadır.

    yani olay sol vs akp seçmeni olmadığı gibi zaten sol vs akp bile değil. işin temeli başka.

    "milletin yüzde ellisi bıdı bıdı" zihniyetine katılan solcular da vardır, katılmayan solcular da vardır. ben katılmam şahsen. hepimiz cahiliz.

    gibi gibi. saçma bir sorudur, fazla üzerinde durmaya gerek yok.

    edit: tabi ekşi'de bu başlık aslında şu amaçla açılmış: chp madem bu kadar akıllı neden akp iktidar? hala sol görüşü chp zanneden, chp'yi sol zanneden insanlar var. soru asıl bu mantıkla sorulmuş. kafanızı boşuna kurcalamasın yani. boş işler bunlar.
  7. 7
    zeki insanların iktidara gelebilmeleri için seçmen kitlesinin de zeki olması gerekiyor.
    • 8
      son derece yetersiz bilgilerle tam olarak anlaşılmadan cevaplanan soru.

      1 aptalı bile idare edemiyorsun, ona üstünlüğünü kabul ettiremiyorsan nerede kaldı senin zekiliğin sorusudur.
    • 9
      (bkz: oy veren yüzde elli)
    • 10
      saçma bir sorudur.

      sırf can sıkıntısından yazacağım,hala eksileyenlere eksileyecek başka bir alan yaratmak için.eksilemeden önce okunur umarım.
      daha önce de belirttiğim gibi solcular arasında da sağcılar arasında da zeki insan oranı pek farklı değildir.bunun aksini iddia eden herhangi bilimsel bir çalışma yok.sorunun kendisi çok aptalca bir kere.soruyu soran arkadaş chp-akp gibi iki cepheden ibaret bir siyasi çizgi ve aptal-zekiden ibaret bir toplum yapısı düşünmektedir.

      gerçekten sol sayılabilecek insan sayısı değil yüzde 50 yüzde otuzlarda bile değildir.çok zorlama bir tabirle yüzde 15 lere varabilir.size talep halinde chp'nin neden bir sol parti olmadığını rahatça açıklayabilirim.ufak bir matematik hesapla oranın yüzde 15 lerde olduğunu rahatça anlayabilirsiniz.bu insanların içinde de zeki olmayanların oranı diğer gruplarla aynı.bunu anlamakta zorluk çeken arkadaşlar var.bu sebeple solcuların yüzde 15'lik güruhun daha zeki olduğunu varsayarak yola devam edelim:

      şimdi bu soruyu soran arkadaşın bir çok milletvekilinden daha zeki olduğunu düşünüyorum.neden mi?çünkü okuma yazma bilmeyen,sadece babasından kalma malları var diye ağa olup aşiretler sayesinde milletvekili seçilen adamlar var.meclis tv yi açarsanız uyuyanlar veya birbirine küfredip yumruk atanlara bakarsanız rahatça görürsünüz.bu soruyu soran arkadaş okuma yazma biliyor ve muhtemelen üniversite öğrencisi.yani belirli bir iq ya sahip.peki madem bu arkadaş zeki neden aptal bir milletvekili onu yönetiyor?

      işte incelememiz gereken nokta bu.bu ülkenin aydınları o kadar çok zekiyse neden aptal topluma kendini inandırıp hayallerindeki ülkeye varmak için iktidar olamıyorlar?çünkü bu ülkede yıllardan beridir sağ bir gelenek var.türkiye solunun tarihi çok yenidir.türkiyede gerçek anlamda örgütlenmiş sol 70 li yıllara denk gelir.şimdi biraz mantık yürütelim:

      aptalları (sadece varsayıyorum , öyle olduklarını düşünmüyorum) gütmenin ,hepsinin algısıyla oynamanın yegane yolu medyadır.zekileri de engellemenin yolu baskı,kolluk kuvvetleri ve ceza kurumlarıdır.bu bileşenlerin çoğu yıllardır sağ kesime yakın gelişmiş.şöyle düşünelim bir de :

      mesela bilim adamlarını,halkın siyah dediğine beyaz diyenleri hep yakmak istemişler.bazılarını yakmış,bazılarını idam etmişler bilim insanlarının.e arkadaş o adamlar ne kadar zeki olursa olsun onu kovalayan yüzlerce el silahlı adama karşı ne yapabilir,gelin tartışalım mı diyebilir.ha diyeceksin o kadar zekiyse tartışarak ikna etsin.kusura bakma ama önyargıları kıracak kadar zeki insanlar 50 yılda 1 geliyor dünyaya(mandela,gandhi,lincoln ..vs ...vs).ulan yoksa hepimiz salak mıyız? hem kendi önyargılarımız var.hem de başkalarınınkini kıramıyoruz.bence evet,hepimizin önyargıları var ve hepimiz aptalız.

      sanırım sağın neden iktidar olduğunu aşağı yukarı anladık.bir de solda neden yüz tane örgüt var?bunlar salak,gerizekalı ki birleşemiyorlar düşüncesi var.daha önce de belirttim,sağ görüş zaten inanç,ümmetçilik,din ya da milliyetçilik gibi temel kavramların üzerine oturmuş.

      sol görüş teorilerinde ise insanlardan beklenen çok sesliliktir.gerçekten sol görüşlü bir insan iktidara gelse bile kendini eleştirecek bir çok farklı ses ister.neden çünkü alternatif çoğaır,analitik düşünce çoğalır,daha mantıklı çözümler üretilebilir.sağda bu yok,sağ görüş hep tek kavramlar(parti,din,dil,mllet) üzerinden yürür.bunu sağ liderlerin hepsinin dile getirdiğini biliyorsunuz.sanırım solda neden fraksiyonlar olduğunu ve solda birleşmenin çok da mümkün olmadığını da anladık(kısa vadede-ülkemiz açısından).

      buraya kadar varsayım üzerinden(solun zeki olduğu varsayımı) devam ettik.zeka kavramını da açalım biraz.dünya sağlık örgütünün kabul ettiği belli başlı zeka testleri var.bunlar stanford-binet,porteus labirent,binet-terman gibi testlerdir.genellikle görsel testler oldukları için içeriğini bulursam buraya eklerim.fakat size şu kadarını söyleyebilirim: bu testlerin çoğu gruplamayı doğru yapma,tehlikeyi ayırt etme,basit bir probleme hızlı çözüm üretme ve genel olarak soyut mantık ve matematik sorulardır.
      zeka testlerinde kültür,eğilim,siyasi görüşle veya toplumla veya sosyolojiyle alakalı hiçbir soru yoktur.buna da emin olun.ilgililer gidip araştırsın.içeriklerini bulursam buraya ekleyeceğim.

      gel gelelim solcuların iktidar olması halinde olacaklara: ''süper , herkes eşit, herkes insanca dilediği gibi yaşayacak,herkese adalet''

      malesef yukarıdaki gibi olmayacak.çünkü iktidarlar veya tahakkümler,birbirini yöneten kitleler varolduğu müddetçe ezilen kesimler de var olmaya devam edecektir.iktidar kavramı hastalıklıdır.bu da benim görüşüm.bakın sol görüşlü olduğuma inanıyorum,türkiyenin sayılı üniversitelerinden birinde okuyorum,çok zeki olmasam da geri zekalı değilim ki bunun için 75'in altında iq aranır,yüksek ihtimalle de akademisyen olacağım ama oy kullanmam ben,iktidar olmak da istemem.

      lütfen yanlış anlaşılmasın,yukarıdaki son paragrafı üstün görme,aşağılama olsun değil sadece örnek olsun diye yazdım,yoksa hepiniz değerlisiniz,çoğunuzun da iq sunun 110 üstü olabileceğini(ileri zekaya tekabül eder) düşünüyorum.çoğunuz beni çoğu konuda alt edersiniz.dil sürçmesi ,yanlış anlaşılma olduysa affola.umarım kendimi anlatabilmişimdir.

    • 11
      İktidara gelmek için gereken tek kıstasın zeka olduğunu zanneden kişi söylemi.
    • 12
      yetersiz bilgiler ile, anlaşılmadan sorulan soru.

      kim kime göre zeki, kim aptal. aptal aptallığını, zeki zekiliğini kabul ediyor mu? her ben zekiyim diyen zeki mi? zeka nedir ona girmiyorum. insanın tek gücü zekası mıdır?

      zeka hayvanlarda da bulunan, insana özgü olmayan fiziksel bir yön. insanın düşüncesi-kültürel birikimi-emeği ve sosyal ilişkileri önemlidir yaşamında problemleri aşabilmesi için.

      bu bir sınıf savaşıdır. "aptalı idare etmek" dediğin şey nedir? aç insanları iki taraftan birine çekmektir. taraflardan biri, egemen sınıf olarak dünyadaki tüm üretim araçlarının sahibidir. yani o aptal dediğin aç insanı doyurabilecek olan güce bu insanlar sahiptir. o aptal dediğin aç insana iş veren yine bu insanlardır. o aptal dediğin aç insanı da bu insanlar eğitmektedir, eğitim sistemi ve medya araçlarına sahip olarak. ki, bu burjuvazinin aptal olduğunu düşünmek epey komiktir. öteki taraf da aç insanların içinden çıkan, bu üretim araçlarına o aç insanların, üreten insanların sahip olması gerektiğini söyleyen yine aç sınıf. aralarında doyan bir kısım da var tabi az çok.

      iki tarafın da kendi aydınları, kendi kültürleri var. bu ikisi arasında bir savaş. haydi olay "aptalı idare etmek" dahi olsa yine "zeki bir solcu gelmiş, aptal köylüyü idare etmiş" kadar basit bir algıda kalamıyor. bu bir sınıf savaşı.

    • 13
      solcu kesimin ''yüzde ellisi aptal ülkenin'' söylemine karşın tepki olarak doğmuş söylemdir.

      aslında sorunun kendisi iktidar olma arzusundadır. neden herkes iktidar olmak istiyor? kimse bunu sorgulamıyor. aslında solun da, sosyalistlerin de kaybettiği nokta burası. bir iktidar ortamı, bir senato veya parlamento ortamı olduğu sürece toplumlar sürekli kullanılacaktır. hiçbir zaman sol görüşlü siyasiler iktidar olamayacaktır. ya da çok kısa süre bu tadı yaşayacaklardır.

      solun yapması gereken şey, iktidar olma arzusunu bir kenara bırakmak olmalı. o zaman mevcut iktidarı da rahatlıkla yıkabilirler. zira diğer türlü iktidar savaşı verdikleri takdirde bir devletçiliği savunduğu için doğal olarak o istemediği iktidar modellerini kendisi yaratıyordur.

      mesela akp'nin senelerce istenmediği halde yüzde ellilik bir kesime ahkam kesmesi bundan ötürü. ben neden diğer insanların seçtiği şeye maruz kalayım ki? sırf demokrasi ve adalet adı altında neden saçma insanların iktidarı altına gireyim? sorulması gereken soru tam da budur.

      diğer yandan seçimlerde oy kullanmayan insanların eleştirilmesi de var. solun bir başka sorunu da bu. devlet ve burjuva ile işbirliği yapmayı seviyor. aksine o kurumlar yıkılmadıkça, yok edilmedikçe, karşı durdukları iktidar modelleri de yıkılmayacak. verilen her oy, iktidar düzenini, dolayısı ile de akp'yi ve istenmeyen bir çok iktidar modelini var ediyor.
    • 14
      Iktidar problemleri oldugundan dolayı olabilir.*
    • 15
      Abi ayk gitse başa kim geçecek Kılıçdaroğlu mu? Adamda liderlik vasfı yok bi kere... denildiği için.
    • 16
      Çünkü toplumda zeki az.solcuların içinde de amacı izmirli kemalist kız sikmek olan azımsanamayacak bir kitle var.
    • 17
      (bkz: aynştayn detected)
    • 18
      sol görüşün, sağ görüş kadar sığ olmayışından ve bugüne kadar bunlar dinsiz-allahsız diye anadolu insanına enjekte edildiğinden olsa gerek. sol literatüre girmiş argümanlardan birkaç tanesini ortaya atsak %99 oranındaki vatandaş "oldu o zaman" der kaçar gider ama selanik de atatürk'ün evini yağmalamışlar dediğinde, gider birkaç rum vatandaşın dükkanını yağmalarsın konu kapanır. kapiş..
    • 19
      ülkedeki pek çok iktidar yalakasının sorduğu sorudur. enteresan ama doğru bir tespit.
    • 20
      çünkü önemli olan neyi bildiğin değil karşındakine anlatma olayıdır.zaten düşünebilen insan az,bir de çoğunluğun anlayabilme averajı düşük olunca iktidar olamıyorlar.
    • 21
      (bkz: brezilyanın dünya kupasını kazanamaması)
    • 22
      zekanın tek başına bir getirisi olmadığını anlatan bir sorudur genel anlamda. zeka sahibi bir şahıs olmak kavram olarak bireysel bir durumdur. bunu bireyselden toplumsal bir fikir oluşturmaya yöneltebilenler fikirleri ne kadar negatif de olsa belirli bir sonuca ve kitleye sahip olurlar. günümüz de sol görüş sahibi olan, sol görüşün temsilciliğini üstlenmiş kişilerin hiçbiri ne yazık ki bu konuda yeterli donanıma sahip değildir. bu da belirli bir toplumsal başarıya ulaşamamalarına sebep olur. iktidar olmakta toplumsal bir başarı olarak görüldüğüne göre bu sorunun cevabı çok da yabancı değildir.
    • 23
      - "trabzonspor transfere o kadar parcadı, e peki neden şampiyon olamıyor," sorusunu sormak gibidir bu.

      siyasete, ilk-orta öğrenim düzeyinde; olabildiğince yüzeysel bakış atmaktır.
    • 24
      bunun önemli bir nedeni çok fazla fraksiyona ayrılması ve seçimleri meşru görmemeleridir.

      tabi bahsettiğimiz sosyalist sol ise..

      bir gün ülkeyi yöneteceksek bu seçimle değil, devrimle gerçekleşecektir. o yüzden bu düşünce taca çıktı. tabi şunu sorabiliriz peki neden sosyalistler halktan kopuk, o kadar halkın yanında olmaktan bahsetmesine karşın ? bunun irili ufaklı bir çok gerekçesi vardır. ama önemlisi sosyalistlerin bölücü, dinsiz ve de ahlak düşmanı gibi etiketleri taşımak zorunda bırakılmasıdır. özellikle de cehaletten kırılan, okumaya üşenen, yenilikçi bakış açısından uzak, bilimselliğe kapalı, modernliğe kötü gözle bir halkın sığınabileceği tek limanın din olduğunu düşünürsek, günümüz sosyalistlerinin halka yakınlaşması son derece güç.

      tabi bu noktada çuvaldızı kendimize batırmalıyız, genç sosyalistlerimiz teorik olarak tam doygun değil. kabul hepsinin içinde bir itiraz bir muhalefet var. çoğu da iyi çalışıyor. ama sosyalist bir ülke hayali var sadece. nasıl olacağına, nasıl ilerleyeceğine dair eksikleri çok. bunu da halka anlatamıyorlar zaten. belirtmeden geçemeyeceğim bir olgu olan 12 eylül de bugün teori üretecek beyinleri öldürdüğünden sosyalizmi güncellemekte sıkıntı çekiyoruz. bu kadar sefalet çeken, sürekli sömürülen, bu kadar hırsızlığın döndüğü, bu kadar faşizan bir baskı ortamınını olduğu bir başka ülkede sosyalistler eminim kendisini daha iyi anlatırdı.

      neyse cehape için devam edebilirsiniz.
    • 25
      çünkü dürüst davranıyorlar. bu memlekette iktidar olmak zeka meselesi değil, maya meselesidir.