kayıt

the seventh seal

  1. 1
    *

    (bkz: yedinci mühür)
  2. 2
    Ölüm ile santranç oynayan bir crusaderın hayat hikayesinden kesitler sunan siyah beyaz bir film. İzlediğim zaman kendimi Ortaçağ'da ya da İngiltere'de restorasyon döneminde oynanan İncil'den hikayeler anlatan tiyatro gösterilerinden birini izliyormuşum gibi hissettirdi.
  3. 3
    Çeşitli mecralarda “bomboş film” gibi yorumlar görsem de fikrimin değişmediği film.

    (Filmde beni düşünmeye iten tek bir replik olsa bile o film tamamdir benim için.)
    Zaten yönetmen insanin anlam arayışını, var olma mücadelesini iliklerimize kadar hissettiriyor.
    Tekrar izlemeyi düşünüyorum.
  4. 4
    Ingmar Bergman filmi, persona gibi muhteşem ve izlenilesi zor filmlerin yönetmeni.
    Yedinci mühür, ölüme gidilen yolda azrail ile ölecek kişi arasındaki durumu ve yedi ölümcül günahı teker teker izleyiciye sunan film. Çok ağır ve durağan film olmasının yanı sıra, çekim tekniği ve kurgusu o döneme dair iyi filmler arasındadır. Kullanılan dil isveççe ve latincedir. Anlaşılması zor ve bir o kadar da yorucu film.
    • Öyle tabiki sıkılıp kapatabilirler. Konuşma dili değil de bedensel ifadeler ön planda. Sanki sessiz bir film izliyor gibi 2-3 dakika bir şeyler izleyebiliyoruz.
  5. 5
    "Olabildiğince açık konuşmak istiyorum ama kalbim boş, Bu boşluk yüzüme tutulan bir ayna gibi. Kendimi görüyorum, içim korku ve tiksinti ile doluyor. İnsanlara karşı duyarsızlığımla kendimi çevremden soyutladım. Şimdi bir hayaletler dünyasındayım. Rüyalarımda ve hayallerimde tutsak kaldım.

    İnsanın duyularıyla tanrı'yı kavrayabilmesi o kadar imkansız mı? O, neden yarım vaatlerin ve görülmeyen mucizelerin arkasına saklansın ki? Kendimize inancımız yoksa başkasına nasıl inanç duyabiliriz? Benim gibi inanmak isteyen ama yapamayanlara ne olacak? Ya inanmayan, inanamayanlar? İçimdeki tanrı'yı neden öldüremiyorum? O'nu kalbimden atmak istememe rağmen neden alçaltıcı ve acı verici şekilde içimde yaşamaya devam ediyor? Neden her şeye rağmen bu gerçeklikten kurtulamıyorum? Ben bilgi istiyorum! İnanç ya da varsayım değil, bilgi."

    Ölüm, rahip kılığında antonius'u dinlerken, antonius'un tanrı ve yaşam hakkında sorularla dolu replikleri.

    Kusursuz bir filmdir, ilk sahnesinden son sahnesine kadar her şeyin altı dolu ve anlamlıdır. Ernst Ingmar Bergman'ın yönettiği, Max von Sydow gibi efsane bir ismin başrol oyuncusu olduğu filmden başka bir şey beklenemez.