kayıt

metin göktepe

  1. 1
    evrensel gazetesi muhabiri. 8 ocak 1996'da haber peşindeyken polislerce gözaltına alınıp dövülerek öldürülen gazetecidir.cenazesinde annesinin arkasından yaktığı ağıt yürek burkar. ülkenin en utanç veren hadiselerinden biridir.
  2. 2
    (bkz: metin'e ağıt)
  3. 3
    bugün öldürülüşünün yıldönümü olan gazeteci. karanlıklara tuttuğu fotoğraf makinesinin flaşıyla aydınlatmaya çalışmıştı. o yandı biz de yanalım karanlıklar biraz daha aydınlık olsun. ruhu şad olsun.
  4. 4
    ''mutlaka ben izlemeliyim arkadaşlar'' diyip haber peşinde koşmuş yürekli gazetecidir.

    o zaman polislerce dövülerek gözaltına alınmış ve işkence ile öldürülmüştü. yıllarca sonra faillerinden yalnızca birine 1 yıl 8 ay ceza verildi, onu da yattı mı , parasını mı verdi hatırlamıyorum.

    saygıyla anıyorum ve günümüzde onun gibi basın emekçilerinin ne kadar az olduğuna da hep üzülüyorum..

  5. 5
    hiç olmamış gibi yaşanan bir canilikle gitmiştir.

    ben artık öldüm, başımı kaldırmadan gözlerim kör ola ola! iki karış duvardan aşağıya düşer mi yaşamak?düşmez.
    ölür mü metin? ölmez,
    kanı yerden kalkıp sarılabilmiş mi annesine? o da ne kelime
    ölüler efendiler, hele hele genç ölenler.. kıyılan canlara karşı affa uğrayan silahların korkakları..

    günahkar yaşamak size kaldı ki size zerre zarar vermez!
    ölmek metin'e.

    unuttunuz öyle bir unuttunuz ki kalbiniz bundan kurudu.

    sanırdık ve derdik kibulutlar adam öldürmesin asıl zalimler adam öldürmesin.

    nur içinde yat nasıl olur bilmem, çocukluğumdan kulağıma çalınan sırayla öldürülenlerin gidişini izlerken büyüdük, yaşlanıyoruz hala gidiyorlar, hayattan utanmazca kovularak.

    kelimeler sokaklar ve evler ne kadar da boş şeyler.

    tüm ötekiler ve gidenlere..
  6. 6
    8 Ocak 1996 tarihinde cezaevinde öldürülen iki tutuklunun cenazesini izlemek için görevi başındayken polislerce toplu halde gözaltına alınan bin kişinin arasındaydı. 1000 kişiye yakın insanla gözaltına alınıp; "gazeteciye özel muamele" diyen polislerce dövülerek öldürülen Göktepe´nin ölümü büyük yankılar uyandırmıştı. Dönemin içişleri bakanı Teoman Ünüsan 11 Ocak 1996 günü 32. Gün programında şöyle demişti:

    “Konuyla ilgili tam bilgim yok. Ancak son gelen bilgiler Metin Göktepe'nin duvardan düşerek öldüğü şeklindedir!”

    Duvardan düştüğü iddia edilen gazetecinin -kamuoyu baskısıyla- gözaltında dövülerek öldürüldüğü kabul edilmek zorunda kalındı. Dönemin içişleri bakanı, savunduğu bu tez çürütülünce Fadime Göktepe'den özür dilemiş, ancak Göktepe'nin annesi bu özürü kabul etmeyerek sorumluların yargılanmasını talep etmiştir. İlden ile 4 yıl süren dava Şubat 1999 yılında yapılan mahkemeyle alınan kararla 11 memurdan altısına 7 yıl 6 ay hapis cezası verilmiş, usül yönünden bozulan dava 5 Mayıs 1999'da Yargıtay tarafından, altı ceza alan memurdan beşinin cezası onanmış sanık emniyet amirine verilen ceza esastan bozulmuştur. Kamuoyunda Rahşan affı diye bilinen afla şartlı tahliyeden yararlanan polisler toplam 1 yıl 8 ay yattılar. Metin Göktepe gözaltında öldürülmüş gazeteciler içinde katilleri yargılanmış ilk gazetecidir.
  7. 7
    gözaltında öldürülmüş gazeteciler arasında katilleri yargılanan ilk gazetecidir. dövülerek, işkence ile öldürülmüştür. rahşan affından dolayı kendisini öldüren üniformalı teröristler aldıkları cezanın yalnızca 1.5 yılını yatmışlardır.

    (bkz: metin'e ağıt)