kayıt

cehalet en büyük bilgelik

  1. 6
    herkese göre anlamı değişen cümle.
    cehaletten değil midir tüm sıkıntı. ''cahil dostum olacağına, akıllı düşmanım olsun.'' mantığı hepimizin başından geçen bir tecrübe değil midir. ha cehalet mutluluktur o ayrı,ama bilgelik kelime olarak çok başka...
    cahil insanın kendinden başka kimseye hayrı dokunmaz. ama bilge insanın hayat felsefesi insana ışık tutmaktır.
  2. 5
    tavuk - yumurta paradoksu gibi olan durumdur.

    ilkin, bilinçsizliğin verdiği bilinç arama hali gelir insana. bilgi aranır. bilgi edinildikçe, daha da cehaleti ve bir başına bırakılmışlığı bulur kişi. ardından ise bilincin verdiği bilinçsizlik arzusu gelir.

    Georges Bataille ise şöyle diyordu; ''Yaşam ölümün, ırmaklar denizin ve bilinen bilinmezin içinde kaybolacaktır. Bilgi, bilinmezin girişidir. Anlamsızlık, olabilir her anlamın sonucudur.''

    franz kafka ise, ''anlamaya başlamanın ilk belirtilerinden biri ölme isteğidir.'' diyordu.
  3. 4
    insanın her şeyi bildiği ve öğrenecek bir şey kalmadığı hissini verdiği için bilgelik sanrısı yaratır. eşsiz bir mutluluktur.
  4. 3
    cahilliği sevdirmeye uğraşan zararlı çıkarım.

    insan cahilliğini asla yenemez. "bilge olma", bilme çabası, evrene karşı hiç bitmeyen bir mücadeledir. insan sürekli öğrenmek, bildiklerini de her zaman tazelemek zorundadır.

    daha önce şöyle demiştim:

    exkutupsozluk.com/...

    hayatında problemler olan insan onları çözmek için önce onların kaynağını bilmelidir. bütün yaşamsal problemler sonuçta bütün bir evrenin anlaşılmasını ve bilinmesini koşul olarak insanın önüne koyar. ezilen, ağır şartlarda yaşayan insanlar için cehaletin mutluluk olması gibi bir durum mümkün değildir. bu ancak yaşamından memnun insanlar için geçerlidir.

    bilmemek, cahillik, mutluluk değil üşengeçliktir. gerçek problemler çözülmez, biriktikçe, bu üşengeç insanımız da hayatın ağırlığı altında ezilip gidecektir.
  5. 2
    (bkz: ignorance is bliss)
  6. 1
    cehalet erdemliktir.