kayıt

j.r.r. tolkien

  1. 1
    20.yy en onemli yazarlarindandir tolkien.fantastik edebiyatin babasidir en bastan bir dunya kurgulamis hatta bir evren yildizlar ay gunes kendi cografyasi kulturu tarihi olan irklar yaratmistir cogu oyun ve fantastik turdeki kitap tolkienden esinlenmistir (bkz: silmarillion) (bkz: lord of the rings) (bkz: unfinished tales) (bkz: lost tales) (bkz: orta dunya)
  2. 2
    öyle yazilmaz böyle yazilir diyerek bize efsaneler birakmis yazar, takipteyiz
  3. 3
    fantastik edebiyat diyince ilk akla gelen yazardır.
  4. 4
    john ronald reuel tolkien. inanılmaz bir zekaya, insanüstü bir hayal gücüne sahip insan. yokluktan yepyeni bir dünya -kusursuz bir dünya- kurmuş bir de üzerine kutsal kitap mahiyetinde bir kitap yazmış -ki içinde yaratılıştan bahseder,iluvatar'dan-. (bkz: silmarillion)

    kurduğu evren için haritalar çizmiş, ayrıntılarıyla dağları, ormanları yerleşim yerlerini tasvir etmiş. yeni ırklar ve bunlar için yeni diller, yeni alfabeler yaratmış (kendisinin dilbilimci olmasının etkileri var tabii bunda).

    huzur içinde uyusun.

    hala silmarillion'u okurken tüylerim diken diken olur. hayatımda bu yazar kadar beni etkileyebilecek başka bir yazarın olmadığı, olamayacağı kanısındayım. zira çok küçükken kendime çanta hazırlayıp orta dünya'ya gidiyorum ben dediğimi ve buna gerçekten inandığımı hatırlıyorum. *

    mesela şu veya şu bir gün vücudumda dövme olarak yer alacak. hem siz ilkinin anlamını biliyor musunuuuuz? anlatayım mı sizeeee? *

  5. 5
    yan yana bulunma ihtimalim olsa sıkılmadan sonsuza kadar muhabbet edebileceğim insan.adam gibi adam.

    yarattığı bana göre tam anlamıyla mükemmel olan dünyada şikayet etmeden yaşarım o kadar severim kendisini.fedakar adam bir kere savaş zamanında bile vazgeçmeden yazmış kitaplarını bitirmek için.hayal gücü ile bilgi birikimini bir araya getirerek yarattıklarını belki 10 insan getirseniz bir araya ancak çıkarabilir.

    yıllardır severek takip ettiğim serileri sayesinde hayattan sıkıldığım anlarda benim gibi hayranı olan bir grup arkadaşım ile yarattığı dünya ırklar diller yaratıklar hakkında sohbet ederek rahatlıyorum.

    hem türkçe hem ingilizce olarak kitaplarını okumuş birisi olarak imkanı olana kesinlikle kitaplarını ingilizce olarak okumasını tavsiye ederim.türkçe çeviriler yüksek oranda başarılı olsa da dil bilimci olan tolkien'in ortaya çıkardığı çoğu kelimenin kökeni ingilizcedir dolayısıyla ingilizce okunduğunda daha anlaşılır oluyor.

    kendisinin bana göre başyapıtı olan silmarillion'un -her ne kadar filmlerin kitaptaki duyguyu yaşatmadığını düşünsem de-filmi yapılmasını ziyadesiyle istiyorum imkanım olsa ben çekerim.istememin sebebi ise okumaya yönelimi düşük olan toplumumuz okumak için üşendiği bu yapıt ile tanışır.
  6. 6
    kitapları sayesinde fantastik kurgu türünü insanlığa hediye eden, stephen king'e ilham vermiş 20. yüyzyılın en büyük yazarlarından biri.
    fantastik edebiyatın yaratıcısı olarak da anılmasına rağmen 4-8 y aş arası çocuklar için masal kitapları da vardı. mütevazi kütüphanemin en özel yeri tolkien kitaplarıyla dolu. çocuk yaşta başladım okumaya, bırakmadım hala. tabu resmen bu adam benim için!

    kitaplara bakalım biraz da.

    hobbit : cüce kenti Erebor'un kurtuluşunu ve yüzüğün nasıl Bilbo Baggins'e geçtiğini anlatan roman. dili diğer romanlara göre daha hafiftir. onlarca şiirin yer aldığı, sting ve Mythril harikalarının nasıl ortaya çıktığını da bu kitap anlatır. malum filmleri izlediniz biliyorsunuz.
    ama milletin bildiğinin aksine, hikayenin başladığı kitap değildir bu. hikayemiz the silmarillion ile başlar!

    Yüzüklerin Efendisi serisini yazmıyorum, hepiniz biliyorsunuz zaten.

    the adventures of tom bombadil : yüzüklerin efendisi serisinde peter jackson'ın yer vermediği, kitabın eşsiz karakterlerinden tom bombadil için extra yazılmış tolkien eser.
    içinde tonla şiir barındıran bu kitap belki de tolkien kitapları arasında okumasu en rahat eser. tom bombadil'in hayatını masalsı bir şekilde anlatıyor. çok başarılı ve diğer tolkien kitapları aksine bu adamı eğlendiriyor fazlaca!!

    the Silmarillion : aslen ilk kitaptır. orta dünya'yı ilk çağdan anlatmaya başlar. dünyanın yaratılışından tut, elflerin orta dünya'yı terk edişine kadar herşeyi detaylı anlatır. içinde sayısız hikayesiyle yazılmış en sağlam mitoloji kitapları arasındadır.
    sadece beren ve luthien'in aşk hikayesi için bile okunur. dili ağır ve orjinal olmayan türkçe çevirisi rezildir. sahaflarda orjinalini arayıp bulunuz. hobbit ve lotr bu kitapın sonrasını anlatır.

    the history of middle earth : 12 kitaplık seri! ölümü sonrası oğlunun uzun çabalarıyla yayınlandı bu kitaplar. tamamını okumadığım için eksik yazmak istemiyorum. the treason of isengard, the war of the jewels ve the shaping of middle earth ciltlerini bulamadım henüz. çabalıyorum!

    eşsiz zekası, derin hayal gücü ve yarattığı dünya içinde bana hissettirdikleriyle haytımın daima bir yerinde yaşayacak yazardır.
  7. 7
    yine geldim. :)

    müthiş bir evren yaratmış, hayal gücüne tapılası kişi. sadece bu dünyayı yaratmakla kalmayıp bir de mümkün olduğunca gerçek kılmaya çalışmıştır. şöyle bir kaç örnek vereyim.

    bu örneklerden en çarpıcısı muhtemelen karısıyla birlikte mezar taşlarıdır. buraya tıklayarak mezar taşını görebilirsiniz. orta dünya hayranları için isimler yabancı gelmeyecektir. ölümlü insan beren ile elf luthien'in aşkını bilen bilir.
    "She was the Luthien to his Beren."

    yine bir örnek roverandom isimli kitaptır. kısaca hikayesi için www.exkutupsozluk.com/...

    noel baba'dan mektuplar için de www.exkutupsozluk.com/...
  8. 8
    eserlerini okuyup, beğenmeyen insanların, ya hayal gücü yoksunu ya da okuduğunu anlamayan insanlar olduğunu düşündüğüm yazar.
  9. 9
    tribünlere selamlar. beğenmeyen de beğenene saygı duymak zorundadır buradan tartışma çıkarmaya çalışmak ancak çocukluktur.

    tanım: kendisine taptığım, silmarillion'unu kutsal kitabım saydığım muhteşem yazar.

    hakkında çok güzel haberlerim de var. şöyle ki hakkında tam iki tane film çekileceği söylentileri var. hatta bir tanesi neredeyse kesin. ay-em-bi-di sayfası bile var. www.imdb.com/...

    bu film Narnia serisinin yazarı C.S. Lewis ile olan arkadaşlığını konu alacak. (bkz: Tolkien & Lewis)
    iki sevdiğim yazarın hikayesini izlemek kim bilir nasıl güzel olacak, şimdiden deli gibi heyecanlandırdı.

    ikincisi ise (David Gleeson?ın yazdığı Tolkien.) biraz muallakta sanırım. Henüz kadrosu tam belli değilmiş. Fox Searchlight?ın çekeceği film İngiliz yazarın hayatındaki önemli kilometre taşlarını konu alacak(mış).
  10. 10
    (bkz: sorun anlatayım sabahlara kadar)
  11. 11
    bugün (3 ocak 2015)* doğum günü olan yazar.

    iyi ki gelmiş bu adam dünyaya, iyi ki iluvatar yaratılışına izin vermiş. olmasaydı neye bu kadar takıntı yapardım bilmiyorum zira bkz. yok öyle bir şey.
  12. 12
    eğer peygamber olsaydım din kitabımı kesinlikle bu adama yazdırırdım.
  13. 13
    halihazırda kutsal kitap denebilecek bir kitap yazmış tanrı olabilitesi en yüksek insandır. (bkz: silmarillion)
  14. 14
    (bkz: benim yapıtlarıma ve hayal gücüme maalesef şu anki teknoloji yetmiyor)

    cümlesi ile zamanında kendini çok iyi özetlemiştir. gerçi şuan yetiyor da ne oluyor peter amcanın neler yaptığı ortada.

    eserlerinin tam listesi işbu entry'nin devamında bulunmaktadır. keşke hepsine sahip olsaydım.

    1925 - Sir Gawain And The Green Knight
    1936 - Beowulf: The Monsters And The Critics
    1937 - Hobbit
    1939 - Fairy Stories
    1949 - Farmer Giles Of Ham
    1957 - Yüzüklerin Efendisi
    1962 - The Adventures Of Tom Bombadil
    1967 - Smith Of Wootton Major, The Road Goes Ever On

    ÖLÜMÜNDEN SONRA YAYINLANANLAR
    1976 - The Father Christmas Letters
    1977 - Silmarillion
    1980 - Unfinished Tales
    1981 - The Letters of J.R.R. Tolkien
    1982 - Mr. Bliss
    1983 - The Monsters And The Critics And Other Essays, Kayıp Öyküler Kitabı 1
    1984 - Kayıp Öyküler Kitabı 2
    1985 - The Lays Of Beleriand
    1986 - The Shaping of Middle-Earth
    1987 - The Lost Road and Other Writings
    1988 - The Return Of The Shadow
    1989 - The Treason Of Isengard , The War Of The Ring
    2007 - Húrin'in Çocukları
    2008 - Tehlikeli Diyardan Öyküler
  15. 15
    -- spoiler --

    öldürdüklerim öldüreceklerimin teminatıdır

    -- spoiler --
  16. 16
    Türk'müş.

    pbs.twimg.com/...
  17. 17
    i.hizliresim.com/...

    ilim irfan adamıdır.
  18. 18
    "anne bizim neden mitolojimiz yok?" sorusundan yola çıkıp kendi mitolojisini kendi yazan adam gibi adamdır.

    aslında tüm her şeyi kendisi kurgulamış gibi görünse de efsanelerinde kendi hayatından, mitolojilerden esinlenmiştir.

    örneğin hobbit kitabındaki shire diyarının sakin ve huzurlu ortamı kendi çocukluğunu geçirdiği ingiltere'deki kasabasını temsil eder.
    ayrıca yine hobbitlerin etliye sütlüye karışmadan kendi dünyalarında yaşayışı da aslında kendi hayatının bir yansımasıdır. yani kendisini hobbitler ile ifade etmiştir.

    kendisi yanılmıyorsam 21 yaşında iken birinci dünya savaşı'na katılmış, orada siperlerde birbiri üzerine yığılmış cesetlerin arasında savaşmış, en yakın arkadaşlarını orada kaybetmiştir. askerliği bitip evine dönünce de yaşadığı bu acıyı ve tanık olduğu o savaşı uzun süre zihninden atamamış ve hikayelerinde de bu olaydan esinlenmiştir.
    mordor topraklarında bulunan "ölü bataklık"ın aslında birinci dünya savaşı sırasında savaştığı siperin tasviri olduğu söylenir.

  19. 19
    kurguda çığır açan orospu çocuğudur.

    ara sıra düşünüyorum bu adamı. bir şey kurguluyorsun o kurgunun köküne kadar gidiyorsun. işte hobbitler şudur ama 5 çağ önce şuradaydılar mardin'de bir aşiretle kan davasına tutuştular başka diyara göç ettiler. daha bunun elf'i orc'u goblin'i, wizard'ı falan var. sırf bu yüzden kitabını okumayı bıraktım çünkü ana olaya girebilmek için bir 100 sayfa okumak gerekiyordu. zevkli değil mi elbette öyle ama durumum yoktu okuyamadım kardeş.

    başka bahara tolkien başka bahara.
    • 2 kere bitirdim. 2017'de çapımız yetmiyormuş demek ki.
  20. 20
    Olmasaydı orta Dünya öksüz kalırdı.
  21. 21
    (bkz: Olmasaydın olmazdık)
  22. 22
    Bizi alacakaranlık efsanesiyle baş başa bırakmadığın için teşekkürler.
  23. 23
    yüzüklerin efendisi'ni, öğrencisinin boş sınav kağıdı üzerinde yazmaya başlamıştır.
  24. 24
    47 yıl önce bugün ölen büyük yazar. rip reis.
  25. 25
    1973 yılında ölmüştür kendisi. Rakamlar tek tek yüzükleri temsil ediyor sağdan sola doğru. Güzel tesadüf.

    3 yüzük göğün altında yaşayan elf krallarına,
    7 yüzük taştan saraylarında cüce hükümdarlara,
    9 yüzük ölümlü insanlara, ölecekler ne yazık,
    1 yüzük gölgeler içindeki mordor diyarı'nda,
    Kara tahtında oturan karanlıklar efendisi'ne.