kayıt

tolstoy

  1. 1
    zengin rus edebiyatının kimine göre en büyüğü olan yazardır. savaş ve barış, anna karenina baş yapıtlarıdır. tolstoy sürekli olarak dostoyevski ile karşılaştırılır. bu karşılaştırmada şunu unutmamak lazım, ikisi de eserlerinde birbirinden farklı konulara yoğunlaşırlar. tolstoy daha çok hayatın anlamı, gerçek nedir? gibi sorularla uğraşır. dostoyevski ise psikolojik analizlerle, insanların davranışlarının en derininde yatan gerçeklikle uğraşır. bu sebeplerden dolayı hangisinin bir numara olduğu bizlerin ilgi alanına göre değişir. psikolojiyi sevenler genelde dostoyevski tercihinde bulunurlar.
  2. 2
    (bkz: hz. muhammed) isimi bir kitabı bulunan rus yazardır. ama bence en büyüğü değildir.
    dostoyevski gerçeği de var sonuçta...
  3. 3
    çok da abartılmaması gereken yazardır.
    hiçbir kitabını okumamışsanız "çok iyi abi yeaaa" diyebilirsiniz tabi o başka.

    belki tüm edebiyat dünyası ve kitap okurları anama sövecekler bu nedenle ama hakkaten çok da şeyabmamak gerek kendisini. tabi o kadar emek vermiş, eserler armağan etmiş o başka, saygımız sonsuz ama bi victor hugo ya da bi dostoyevski değil kesinlikle.
  4. 4
    beş kez hacca gitmiş gelmiş, nakşibendi tarikatı üyesi amca tipi olan yazar.
  5. 5
    yazdığını yaşamaya çalışmışlardan biridir. soylu birisi olarak mülkiyete karşı olduğu için çok sıkıntı çekmiştir. şehvetine düşkün de bir büyüğümüzdür. en sevdiğim yazardır kendisi.

    www.youtube.com/...
  6. 6
    insan ne ile yaşar kitabının yazarıdır.
  7. 7
    dindarlıktan kendini kaybetmiş bir hikayeci.
  8. 8
    kiliseyi eleştirdiği için aforoz edilmiş yazar.
  9. 9
    çok sıkı erkin koray dinleyicisidir.

    i.imgur.com/...
  10. 10
    hayatı boyunca içki ve kumardan nefret etmiş, sağlam ve helal süt emmiş bir yazar. Eserleri bizim dilimiz gibi bir çok farklı dile çevrilmiş , mini mini çocuklarımıza büyüklerimize ışık olmuştur adeta. (bkz: tolstoyum oleeeyyyyy)
  11. 11
    "Diriliş" eseriyle imana gelen insan tipinin nirvanasını yaratmıştır. Alttan alta kiliseye ve dine geçirmektedir ve kilise tarafından aforoz edilmesine de bu eser vesile olmuştur. Velhasıl severek okunan bir yazardır ve kanımca Dostoyevski ile karşılaştırılması anlamsızdır çünkü kulvarları farklıdır.
    Yine de karşılaştırmayı isteyenler için (bkz: sidik yarışı )
  12. 12
    moskova doğumlu müthiş bir yazardır. babası yarbaydır ve napolyon savaşlarına katılmıştır.
    insanların her birinin farklı karakterde olduğunu anlatır.
    ölünceye kadar kendi içinde kendini aramıştır.

  13. 13
    İçinde en az 500 karakterin bulunduğu tuğla kalınlığında adeta destanımsı dehşet romanlar yazmıştır.
    (bkz: savaş ve barış)
    (bkz: anna karenina)
  14. 14
    82 yaşında ölmüştür. Astapovo tren istasyonunda ölü olarak bulunmuştur. Ölümüne zatürrenin sebep olduğu bilinmektedir.
  15. 15

    -- spoiler --

    bütün mutlu aileler birbirine benzer; her mutsuz aileninse kendine özgü bir mutsuzluğu vardır.

    -- spoiler --
  16. 16
    "ne istediğimi kendim de bilmiyordum; hayattan korkuyordum, hayattan kaçıp uzaklaşmak istiyordum, ama gene de hayattan bir şeyler bekliyordum."

    ölümünden ortalama 3 yıl önce bu aradığını yani islamiyet'i bulduğu söylenen yazar. hz. muhammed'in hadislerini de derlemiştir kendisi. hz. muhammed'i daha önceden tanısaydı çok daha farklı şeyler yazacağını, hayatına çok daha farklı yön vereceğini dile getirmiştir. "insan ne ile yaşar?"da islam'a inandıktan sonraki önemli bir eseridir.
  17. 17
    Tam adı lev nikolayeviç tolstoy olan, 9 eylül 1828 20 kasım 1910 yılları arasında yaşamış rus yazar. kendisi çok sayıda eseri olup edebi akım olarak realist gösterilmektedir. özellikle balzac ile beraber tasvir noktasında nirvanaya ulaşmıştır. özellikle anna karanina adlı eserinde balo salonunu anlatışı efsanedir. kendisi yaşlandıkça elini ayağını dünyadan çekmek istemiştir. aileden zengin olan tolstoy hafiften bi serkeş yaşamı seçmiştir. özellikle hristiyanlıkla alakalı kuşkucu yaklaşımı bazen tepki çekse bile özellikle sonraları rus gençleri tarafından kendisi çok sevildiği için pek bişey yapılamamıştır. hatta bazı rus gençlerin çarlık rusyasının akıbetini beğenmedikleri için "baba gel bizi kurtar" minvalinde istekleri de olmuş. romanları iyidir ama düşünce kitapları daha mühim bir yer tutar bende. özellikle din nedir adlı kitabı çok iyidir. ufak bi notla bitirelim kendisi bir tren istasyonunda ölmüştür. ilginç yaşam ilginç ölüm
  18. 18
    tam adı lev nikoylayeviç tolstoy olan, 1828-1910 yılları arasında yaşamış rus yazar.

    asilzade olduğu bilinir. aynı zamanda kendisi çok güçlü ve ilerleyen yaşında dahi hareketli birisi imiş. reis şu videoda sakalı göbeğine inmiş olmasına rağmen odun kesiyor. öyle hatırlıyorum ki kendisinin tek videosu bu.
  19. 19
    "eğer bir işe ne zaman başlayacağımı; kimi dinleyeceğimi ve yapmam gereken en önemli şeyin ne olduğunu bilseydim, girdiğim her işi başarırdım."
  20. 20
    "Cinsellik saçma bir eylemdir."sözünü kullanmıştır ve 13 çocuğu vardır..
  21. 21
    bugün iki kişiye dedem diye tanıttığım yüce yazar. onur duydum o birkaç saniyeden... zapel tolstoy...düşüncesi bile haz veriyor.
  22. 22
    bu sosyolog öteki de psikologtur. rus yazıcısı.
  23. 23
    67 yaşında bisiklete binmesini yadırgayanlara, "Öyle sanıyorum ki, bir çocuk gibi kendinden memnun olmanın yanlış bir tarafı olamaz.” dediği söylenmektedir.
  24. 24
    tolstoy’a göre güçlü insanların 7 özelliği

    1-hayır diyebilmek.
    2-istediğini çekinmeden ifade edebilmek.
    3-şartlar ne olursa olsun pes etmemek.
    4-olumsuz eleştirilere açık olmak.
    5-gerektiğinde vazgeçebilmek.
    6-yalnızlıktan korkmamak.
    7-kendi hatalarıyla yüzleşebilmek.
  25. 25
    Söylediğine göre ;
    " insan mutluluğu istiyorsa sonsuzlugu arzulamalidir. Sayet dünyadaki her şeyin sonu vardır . O sebeple tanrının sevgisini arzulayan mutluluğu yakalayacaktir. Çünkü onun sevgisinin sonu yoktur.", tanrının egemenliği icimizdedir kitabından alıntı